torsdag 26 september 2013

Nöjd på hemmaplan

Tja när jag nu inte kan roa mig på bokmässan. Så får jag i stället glädjas åt tidningsrecensionen av Nils hjälper laget. Från dagens Sundsvalls tidning.

onsdag 25 september 2013

Min skrivande vecka



Annelie beskrev sin skrivande vecka och ställde frågan hur vi som skriver på heltid eller som fritidssysselsättning får veckan att gå ihop.  Så jag ger er här min vecka med mycket jobb och lite skriv.  Undrar om jag kan få ihop totalt 3 timmar skrivtid på det här? Och som det har sett ut de senaste veckorna var det här (tyvärr) en bra skrivvecka för mig.... Så här såg den ut:

Måndag
Jobbar med en teststrategi tillsammans med två väldigt kloka tjejer.  Hela dagen analyserar vi och ritar flödesdiagram.  På fikarasten signerar jag ett par böcker till arbetskamrater som köpt Nils-boken. Kommer hem till dukat bord. När barnen somnat plockar jag upp det manus jag aldrig sammanställde i somras. Pizza-manuset. Nu när mörkret har lagt sig och jag inte ser jobbet i trädgården, med löven som börjar samla sig på backen, blommorna som bör sättas ner i jord innan frosten, pelagonerna som snart ska komposteras,  hittar jag in i skrivet igen.

Tisdag
Påbörjar ett nytt spännande uppdrag som projektledare i ett IT projekt. Som konsult hamnar jag lite här och där och det är både utmanande och roligt. Men det tar också på krafterna. Fullproppad på information åker jag till ett möte på dagis. Lägger barn. Läser samma Bamse som jag läst sexhundrasjuttielva gånger. Spänningshuvudvärk. Packar övernattningsväska och förbereder jobbresa.

Onsdag
Kliver upp tidigt. Åker i ösregn mot Örnsköldsvik, de två kloka kollegorna och jag. Vi stannar på en parkeringsplats i Härnösand för att hålla ett styrgruppsmöte över telefon. Jag skriver mötesanteckningar och försöker höra vad som sägs medan regnet smattrar mot rutan. Åker vidare mot Ö-vik med en kopp kaffe i bilen. Fortsätter med teststragegin på kundens kontor. Vi funderar, ritar, pratar, skriver, vrider och vänder. Middag på restaurang. Somnar tidigt i övernattningsrummet fullproppad på godis.  Hade anteckningsboken med. Ville skriva. Hade böcker med. Ville läsa. Var för trött.

Torsdag
Vi pratar test, test, test. Och påminner varandra hur roligt det är att samarbeta. I livets skratt och gråt. Tre tjejer. Har ni hört något annat om en sådan sammansättning? I så fall har ni hört fel. På väg hemåt viker vi efter ett snabbt beslut av från E4:an med en 90 graders sväng. Vi besöker Docksta skofabrik. Jag hittar ett par tofflor med tyg från Jobs handtryck. De är nästan för snygga för att hasa omkring i hemma bland smulor och kladd. Kommer hem. Lägger barn och veckostädar. Ja någon ska ju göra det med. Sådär skrivsugen. Tvingar mig att skriva en sida i anteckningsboken. Bara för att hålla pennan varm.

Fredag
Åter på det nya uppdraget. Suger i mig allt jag hör och säger. Hoppas att jag ska minnas åtminstone en bråkdel. Inser att så här kommer jag att fortsätta att slurpa i mig nya kontakter, nya system, nya tidplanerings- och kalkylverktyg under de närmsta veckorna. Skriver ett par mail.  Kommer hem urtrött. Dunsar ner i soffan. Min förläggare har skickar ett mail med en länk till ett lektörsutlåtande från Bibliotekstjänst. Gläds över det. När barnen har somnat hamnar jag framför Skavlan. Orkar inte ta mig därifrån. Jeanette Bonnier är intressant att lyssna på.

Lördag
Springer en runda. Veckans enda träning. Rensar huvudet. Solen skiner. Luften är lätt att andas. Kommer hem med ny energi och skickar iväg sambon och barnen på utflykt till stan. I samma sekund som bilen lämnar uppfarten plockar jag fram datorn. En och en halvtimmes skrivtid. För mig själv. Det hör verkligen till ovanligheterna. Jag fortsätter på Pizza-manuset. Jag har ju hela storyn strukturerad. Behöver bara skala av och fixa till. Måste få det klart snart. Så jag får skriva annat! Letar barnens vinterskor i den överfulla boden medan barnen springer hit och dit. Inventerar vad som behöver köpas inför vintern. Ser en film på kvällen. Snabba Cash. Helt ok. 

Söndag.
Blir bjuden på hamburgare av svärföräldrarna vid en tjärn i svampskogen. De höstgula träden flörtar med det svarta och spegelblanka vattnet. Barnen äter av de sista ännu icke maskätna blåbären och jag plockar ett par nävar svamp. Vill inte ha för mycket för jag orkar inte rensa när jag kommer hem. Lagar middag. Sambon tapetserar  klart det sista efter sommarens köksrenovering. Åker på fotbollsträning med barnen. De är glada och jag med. Jag älskar att stå där på sidan av planen och se hur ALLA sparkar på bollen samtidigt. Ser Babel. Gillar Petters låt. Viker tvätt. Inget skrivet. 

måndag 23 september 2013

Ord som gör min dag

Det gör mig så glad (och också lättad) att få höra hur Nils hjälper laget mottas därute. Jag har hört den omnämnas som "fin" och "ömsint". Och det värmer så. Därtill har jag hört att en och annan har börjat virka också. :)

På Sandras läslogg skrivs det så här om Nils. "Fin bok med tänkvärd handling och finfina illustrationer."

Bibliotekstjänst, BTJ, har recenserat boken i en lång sammanfattning av innehållet men också med utlåtandet "Nils hjälper laget är en varm och ömsint berättelse med välanpassad text för nybörjarläsaren." 

Och så har vi Sigges pappa som skickar sonens utlåtande.  "Sigges betyg var: Asgrym!!!"



lördag 21 september 2013

Illustratörens tankar

Illustratören  Per Gustavsson som gjorde de härliga illustrationerna till Nils hjälper laget har gjort ett inlägg på sin blogg om arbetet med boken. Han funderar om skillnaden med att illustrera fantasi och verklighet.

Och visst är det fint med ramen av garn som löper runt bilderna. Och hur Per har hållit den tråden genom boken!


tisdag 10 september 2013

I gårdagens Sundsvalls tidning

Jag länkar till Annelies Drewsens inlägg. Hon har fotat sin bok Stella skaffar ett syskon som står sida vid sida med Nils hjälper laget på bokhandeln Bokspindeln i Stockholm. De ser ut att trivas i hop! :)

Och igår fanns en artikel i Sundsvalls Tidning från lördagens bokfestival. Den finns att läsa här!







måndag 9 september 2013

Boken är släppt

I lördags var jag med på Bokia Sundsvalls höstbokfestival. På stan vimlade det av folk. Det var den andra av stenstadsdagarna och vi befann oss där i myllret.  Solen sken. Det var varmt och somrigt. Gatorna fylldes av gammal som ung.

Flera vänner och bekanta kom förbi och delade min glädje över den nyss utkomna Nils hjälper laget och det gjorde mig alldeles varm i hjärtat.

Lite bilder från dagen. Av varierande kvalitet. :)

Dagen började inne  i bokhandeln. 

Möss-godis på pinne blev rätt poppis bland barnen. :) Den snygga Nils-mössan har min jobbarkompis virkat. 

Illustratören Per Gustavsson fick vara med på ett hörn. 

ALLA människor befann sig ute på gator och torg så vi plockade vi med oss böckerna ut. Här är två andra lokala barnboksförfattare Sanna Juhlin och Susanne Elfström. 

Bredvid oss stämde barnens favorit popgrupp smultron och sång upp till sång och dans. 


Det fanns ett bord där små och stora kunde färglägga sin egen Nils-mössa.

En fantastiskt fin dag!!! Tack för alla gratulationer!









fredag 6 september 2013

Så här skrev jag för ett par timmar sedan på FB

Vad jag hör för mig just nu:

- Fixar godis till i morgon
- Gör tävling till i morgon
- Provar klänning inför morgondagen
- Lyssnar på fotboll från TV:n i bakgrunden. Nyss jublade jag till 2-1. Svensson kan fortfarande.
- Signerar böcker som mina privata marknadsförare (faster och pappa) sålt till vänner och bekanta
- Undrar om jag hinner ladda upp de fina bilderna från Sundsvalls vackra stenstad i sol som jag tog i dag. Inser att jag inte hinner fippla med det. Men det var fint. Säkert lika fint i morrn!!!  

tisdag 3 september 2013

Från det ena till det andra

Packar väskan för ett par dagars bortajobb. På agendan står teststrategi för utbyte av system. Det är lika långt från boksläpp och höstbokfestival som det låter.

Och det är faktiskt mycket roligare än det låter! :) 

söndag 1 september 2013